Így kösd össze a weblapodat Google Analytics eszközzel

Ahhoz, hogy valóban tudd követni és mérhető statisztikákat vizsgálni a weboldaladról, elengedhetetlen a Google eszköze, a Google Analytics. Hogy miért is ezt ajánlom? Egyszerű a válasz, hiszen teljesen ingyenes és minden adatot táról, amire csak szükséged lesz a jövőben.

Először természetesen be kell jelentkezned a Google fiókoddal a https://analytics.google.com oldalon és már kezdődhet is a móka! Nézzük a lépéseket szépen sorjában.

1. Irány az adminisztráció

Ha egy picit megismerkedtél a felülettel, az első lépés a bal alsó sarokban lévő adminisztráció megnyitása. Ezzel máris eléd tárul az a szekció, ahol létrehozhatod a tulajdonaid. Tehát tulajdont fogunk létrehozni, amit összekötünk a weboldaladdal.

2. Kattints a tulajdon létrehozására

Ha benn vagy az adminisztrációban, 3 kék hátterű gomb fogja magát mutatni. Fiókot nem kell most létrehoznunk, egyből mehetsz a tulajdon létrehozására és már kezdődhet is a végigkattintgatás. Hidd el, egyszerű lesz!

3. Tulajdon beállítása – Elnevezés megadása

Elsőnek el kell neveznünk a tulajdont, ami igazából csak neked fog megjelenni így, tehát úgy adj neki, hogy tudd milyen oldalhoz fogod bekötni. (vagy adhatsz neki teljesen más nevet is, pl.: házi kedvenc neve)

4. Nyomj rá a Speciális beállítások megjelenítésére!

Nagyon fontos lépés, semmiképpen se maradjon ki! Kék linkként megtalálod, hogy: Speciális beállítások megjelenítése. Itt azt ajánlom, hogy legyen létrehozva a Google Analytics 4 és Univerzális Analytics tulajdon is.

A webhely URL-címhez pedig egyszerűen másold be weboldalad URL-címét. Remélhetőleg SSL tanúsítvánnyal el van látva és biztonságos oldalnak minősül. Ez esetben hagyd bent a https:// előtagot. Ha mégse lenne biztonságos az oldalad, akkor maradj a http:// előtagnál. Viszont mindenképpen érdemes SSL tanúsítvánnyal ellátnod majd!

5. Töltsd ki a céged adatait és iparági besorolását

Igazából ez egy tájékoztató jellegű rész, érdemes megadni mindent, ennek alapján optimalizál a Google. A Google Analytics használatához fűzött kérdésre pedig akár bejelölheted mindet is.

6. Hozd létre a Google Analytics tulajdont

Nem maradt más lépés, mint a tulajdon létrehozása gombra kattintani és el is készültél. Amit látni fogsz ablakot, tartalmazni fog minden fontos információt a tulajdonodról. Sajnos ezeket ki kellett húzni, bocsi!

7. Most már kösd be az oldaladba a Google Analytics eszközét

Ahhoz, hogy mérhető adatokat szolgáltasson a weblapod az úgy nevezett Gtag kódot el kell helyezned még.

Ezt többféle képpen is megteheted. Ha profinak érzed magad ezt a kódot kimásolva globálisan a weboldal fejlécébe, vagyis a <head> szekcióba kell beillesztened. Itt nem árt egy kis html kód tudás.

Másik, ami egy picit (sokkal) egyszerűbb, hogy ha WordPress weboldalad van, akkor, ha telepíted a Rank Math nevű SEO bővítményt, akkor ennek a kódnak a telepítése pár kattintás után meg is van.

Itt csak rá kell menned a Google szolgáltatások csatlakoztatására és belépned a fiókodba. Ezután az Analitika résznél kiválasztanod a Google Analytics fiókod, a tulajdont meg fogja találni a weboldal URL alapján és ne felejtsd el még kiválasztani az utolsónál, hogy Minden webhelyadat. Legyen aktívan a kód telepítése, azt viszont rád bízom, hogy szeretnéd-e benne hagyni a regisztrált felhasználókat a statisztikákban.

Ennyire egyszerű! Azonban, ha segítségedre van szükséged vagy a weboldalad elkészítésében, vagy a Google eszközök bekötésében, keress meg minket és amint tudunk már segítünk is!

Segített a cikkünk? Nézz körül nálunk!

Iratkozz fel, le ne maradj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb cikkjeinkről és különleges ajánlatainkról.