Így kezdj bele egyedül egy vállalkozásba

Így kezdj bele egyedül egy vállalkozásba

Egyedül belekezdeni egy vállalkozásba? Vagyis mire számíts, ha vállalkozni szeretnél?

Egyedül vállalkozásba kezdeni nem egyszerű dolog. Az is biztos, hogy csak úgy beleugrani és feladni minden mást nem szabad. Szeretnék segítséget és egyben egy kis iránymutatást adni, mi az, amivel biztosan számolnod kell, ha vállalkozásba kezdenél.

Természetesen ez a téma a szolgáltatás kínálásra értendő, mert ha termékekkel szeretnék kereskedni, az merőben más lesz és akár sokkal komplexebb is. Szóval induljunk ki a mi példánkból, szolgáltatást adunk ügyfeleknek. Megbíznak minket az általunk kínált feladatokra, ami lehet grafikai tervezés, weboldal fejlesztés vagy marketing. A lényeg, hogy olyan szaktudást kínálunk, ami nem lenne egyszerű feladat annak a bizonyos ügyfélnek, aki megkeres minket és megbíz a projekttel.

Mi szükséges ahhoz, hogy egy ilyen vállalkozásba bele tudj kezdeni?

1. Vegyél egy jó laptopot

Ez nem is lesz annyira nehéz, hiszen mi kell egy olyan valakinek, aki grafikai tervezést vagy webfejlesztést készít? Kezdetnek egy nagyon jó laptop. Így, ha még nem vettél laptopot vagy asztali számítógépet, elsőnek meg kell találni a számodra megfelelőt. Ez eléggé relatív, hogy kinek milyen kell. Az én esetemben, aki weboldalakat készít, egy nagyon jó business laptopra volt szükségem. Mi fontos még? Kompakt méret, könnyű és széles körű felhasználhatóság. Magyarán fusson rajta minden Adobe program, akár egyszerre és tudjam hurcolni ide-oda. Jó tanács, hogy ne legyen kisebb a képernyő mérete 14 inch-nél, különben kifolyik a szemed olyan 4-5 óra munka után.

2. Legyen egy nyugodt környezeted

Hát lehet, hogy ez lesz az egyik legfontosabb terület. Mivel az elején tuti, hogy nem fogsz iroda bérleti díjára költeni, otthonról fogod végezni a feladatokat. Ugyanakkor egy jó alternatíva lehet, hogy beülsz kavézókba vagy olyan vendéglátóhelyekre, ami kényelmes, kellemes és tudod tölteni az eszközeidet is. (Fontos, hogy ne szóljon hangosan zene!)

Ha otthon dolgozol és ki tudsz alakítani egy dolgozó szobát, akkor az jackpot! Szépen tartsd is be a korlátozásokat, amiket szabsz magadnak. Például: Csak munkával foglalkozol ott és nem kezdesz bele játszani. Ha egy teljes szoba nem is, de egy dolgozó sarkot mindenképp alakíts ki magadnak, mert az ebédlő asztalnál nem fogsz tudni egész nap dolgozni.

3. Könyvelés, ami macerás, de elengedhetetlen

Ez az, amire azt lehet mondani, hogy muszáj és elkerülhetetlen. Mindenképpen az elején legalább szükséged lesz egy könyvelőre, aki iránymutatást ad és el tudod kezdeni legálisan a vállalkozásod. Igen, lesz kiadásod így pluszban, de hidd el rosszabbul jársz, ha elfelejtesz valamit leadni, beadni… Ezen ne izgulj inkább és bízd profira.

4. Számlázás! Hogyan, mikor, mivel?

Lehet, hogy a könyvelőd már ajánlani is fog egy programot, amivel egyszerű lesz ez a feladat. Itt általában szóba jön a szamlazz.hu és a Billingo, bár a NAV-nak is van egy nagyon egyszerű online számlázója. Ha ez kérdés lett volna, online fogsz számlázni. Hiszen minek mennél el külön csak azért, hogy lezárj egy projektet, kiállíts egy papírszámlát és átadd az ügyfélnek. Főleg, ha az ország másik végéből talált rád!

Szóval nézz körbe melyik a szimpatikus felület és törekedj arra, hogy egyszerűen kezelhető legyen. Amire én nem is figyeltem az elején, azt már ne kövesd el! Vannak számlázók, amik nem engedik, hogy külföldi számlát állíts ki. Én se gondoltam volna, de hamar lett külföldi ügyfél is. Macerás, ha számlázót is kell váltani menet közben. Inkább válassz ki egy jót az elején.

5. Saját weboldal, saját közösségi média profil

A mai világban hogyan máshogy dolgoznál otthonról, ha nem tudod magad eladni az embereknek az online világban. A saját weboldal és a közösségi média felületek is elengedhetetlenek lesznek. Gondolj csak bele, hol keresnek az emberek megoldást a problémájukra… Hát az interneten. Kínálj megoldást a problémájukra weboldaladon, ami egy szuper hely lesz majd a sok referencia feltöltésének is a jövőben.

A közösségi médiát pedig tekintsd egy folyamatos kommunikációnak az ügyfelekkel (vagy leendő ügyfelekkel). Ez már egy picit melósabb dolog is, hiszen rendszeresen posztolnod kéne és válaszolgatni az üzenetekre. Viszont már az elején is simán behozhat új munkát, ami akár mehet is a weboldaladra referenciának.

6. Ügyfelek, akik meg is bíznak a problémájuk megoldásával

Ha ez nem lesz, akkor nem is leszel nyereséges. Viszont minden nehezen és lassan indul be, így adj időt az egésznek. Lehet, hogy hirdetned is kell majd, ahhoz, hogy könnyebben elterjed, hogy új vagy a piacon és téged kérjenek fel dolgozni.

A kezdetekben biztos, hogy örülni fogsz minden ügyfélnek, aki csak érkezik. Azonban lesznek olyanok is, akiket később már úgy fogsz látni, hogy na ezt el se kellett volna vállalni. Ezek mindig jó tanulópénzek. (A szó szoros értelmében…)

Milyen kiadásokra kell számítani, ha vállalkozásba vágnál bele?

Ez kicsit összetett is lehet és attól is függ, hogy mivel fogsz foglalkozni egy vállalkozás keretében. Amikkel tuti érdemes kalkulálnod:

 • Kezdeti kiadások eszközökre
 • Számlázó program díja
 • Könyvelő díja
 • KATA esetén, havi utalás (25 vagy 50 ezer Ft)
 • Áram, amit pluszban elhasználsz
 • Fűtés, mivel otthon leszel munkahely helyett
 • Kaja, pia és bármi, amit fogyasztasz
 • Internet, mobil szolgáltatás (lehet kell nagyobb csomag akár)
 • Programok, felületek díja, amin és amikkel dolgozol majd

Ezek a nagyon alapterületek, amiknél szinte biztos, hogy lesz kiadásod vagy éppen plusz kiadásod. Attól függően, hogy milyen területen fogsz tevékenykedni, simán lehet, hogy a weboldal fejlesztését és a vállalkozásod logóját is meg kell terveztetned. Ezeknek is lesz így biztosan egy egyszeri díja.

Mikre érdemes még figyelned, hogy beinduljon és sikeres legyél?

Ez csak néhány ötlet és jó tanács, amikkel sikeresebbé teheted majd vállalkozásodat:

 • Saját email cím, nem csak Gmail-es fiók
 • Közösségi média felületeken legyél nagyon aktív
 • Hozz létre Google Cégem profilt
 • Legyél elérhető mobilon is az ügyfeleid számára
 • Válaszolj az üzenetekre és emailekre minél előbb
 • Törekedj arra, hogy az ügyfeled valóban elégedett legyen, így simán lehet, hogy be fog ajánlani

Remélem tudtam segíteni egy a kezdeti lépések átgondolásában! Ha tudunk segíteni vállalkozási ötleted kivitelezésében, ne habozz felkeresni minket. Elkészítünk neked mindent arculattervezéstől, a webfejlesztésen át, a marketingig.

Segített a cikkünk? Nézz körül nálunk!

Iratkozz fel, le ne maradj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb cikkjeinkről és különleges ajánlatainkról.